Ekipa

:):D:o;):(:Po:):aneurizma::angel::bye::cool::cut::lol::lukavi::nezna::roll::wow::yes::^^::2c::abd::alexis::angelbad::aparatic::arap::assimilate:
:astral::athe::auto::avion::baby::backstab::bagonhead::balerina::barfy::bear::bedfuck::beer::beljise::bicikl::biggrin::bih::bite::bless::blindfold:
oblivion
oblivion
u Ekipa

TRANSavjetovanje kroz brojke u 2016.

"Koliko trans, inter i rodno varijantih osoba živi u Hrvatskoj", brojne dobronamjerne osobe, ili one malo manje dobrih namjera, često upravo to pitanje upućuju Trans aidu.

"Do broja trans, inter i rodno varijatnih osoba ne možemo lako doći (baš kao ni do točnog broja LGBQ osoba), jer ne postoji neka službena evidencija. Ako se vodimo DSM-V, dijagnostičkim i statističkim priručnikom, doći ćemo do brojke koja se kreće od 2000 do 5900 osoba, ovisno o kojim se točno identitetima radi, no okrenemo li se nekim drugim statističkim metodama i kriterijima, taj broj može višestruko varirati. Iz tog smo razloga ove godine odlučili/e s vama podijeliti brojeve koji su nam dobro poznati. Kroz 2016. godinu kroz savjetovalište Trans aida prošlo je 85 osoba kroz 285 psiholoških savjetovanja. Najčešće nam se obraćaju upravo trans, inter i rodno varijantne osobe (u više od 90% slučajeva) ili njihovi/e partneri/ice te obitelj. Problemi s kojima se najčešće javljaju osobne su prirode, a najučestalije su povezana s pitanjima autanja – kako, kome, na koji način se autati, koje reakcija očekivati i sl. S čvrstim uvjerenjem da svojim djelovanjem možemo u tom procesu pomoći krajem godine izdali/e smo brošuru Autanje u obitelji", priopćavaju iz Trans aida.

U savjetovalištu Trans aida održano je više od 60 individualnih psiholoških savjetovanja, a osobe koje nisu u mogućnosti doći u prostore Trans aida, javljaju nam se online. Najčešći razlozi nemogućnosti dolaženja su život u drugim dijelovima Hrvatske ili strah od razotkrivanja rodnog identiteta (odnosno o posljedicama razotkrivanja poput diskriminacije i nasilja). Online savjetovanje dostupno je preko e-mail adrese transavjetovanje@transaid.hr ili preko Facebook profila Trans aid i TRANSavjetovanje.

Osim individualnih psiholoških savjetovanja održana su 22 susreta grupe podrške na kojima su sudjelovale 33 osobe. Prijave na grupe podrške upravo su otvorene, a zainteresirani/e se mogu prijaviti na e-mail transavjetovanje@transaid.hr. Grupe podrške održavaju se uz potporu Iskoraka koji nam dva puta mjesečno ustupa prostor u LGBT centru Zagreb u trajanju od 3 sata. Trenutno formiramo i grupu podrške za trans feminine osobe "tranŽE" koja će se održati krajem siječnja.

Program TRANSavjetovanja udruge Trans Aid pružamo psihološku podršku i savjetovanje trans, inter, rodno varijantnim te LGBQ osobama. Osobe u potrazi za psihološkom podrškom mogu nam se javiti e-mailom na transavjetovanje@transaid.hr ili nas potražiti na Facebook stranicama.