Zdravlje

:):D:o;):(:Po:):aneurizma::angel::bye::cool::cut::lol::lukavi::nezna::roll::wow::yes::^^::2c::abd::alexis::angelbad::aparatic::arap::assimilate:
:astral::athe::auto::avion::baby::backstab::bagonhead::balerina::barfy::bear::bedfuck::beer::beljise::bicikl::biggrin::bih::bite::bless::blindfold:
Zeus
Zeus
u Zdravlje

Brzo HIV testiranje u LGBT Centru u 60 sekundi

via Iskorak

Ažuriraj svoj HIV i sifilis status svaku srijedu i petak / od 16:30 do 18:30 u Petrinjskoj 27.

Testiranje na HIV i sifilis provodi se brzim testovima. Testiranju prethodi kratki razgovor s liječnikom koji će objasniti cijeli postupak testiranja i odgovoriti na tvoja pitanja o spolnom zdravlju. Uzorak se uzima bezbolnom metodom iz jagodice prsta (vrh prsta) te se rezultat očitava nakon samo [color=red]60 sekundi[/color].

Testiranje je anonimno, povjerljivo i besplatno. Nisu potrebni nikakvi dokumenti, osobni podaci ni uputnica. Testiranje se održava u posebnoj prostoriji u LGBT Centru u kojoj je osigurana privatnost. Rezultati testiranja bit će poznati samo testiranoj osobi i liječniku.

Rezultati testa su pouzdani. Rezultat može biti reaktivan ili nereaktivan.
[list]Ako je rezultat testa nereaktivan znači da testom nisu utvrđena protutijela na HIV, odnosno protutijela na sifilis. Ukoliko je osoba koja se testira bila u situaciji kada se mogla zaraziti HIV-om u zadnja 3 mjeseca, potrebno je ponoviti test 3 mjeseca nakon trenutka mogućeg zaražavanja.
Ako je rezultat testa reaktivan na HIV, znači da je ovim testom utvrđeno prisustvo protutijela na HIV u krvi. Osoba će biti upućena na dodatni test iz krvi kako bi se mogao odrediti konačni HIV status.
Ako je rezultat testa reaktivan na sifilis, znači da je ovim testom utvrđeno prisustvo protutijela na sifilis u krvi. To može značiti ranije izliječenu infekciju sifilisa ili novu infekciju. Liječnik/savjetnik će izdati uputnicu za daljnju obradu ukoliko je potrebno.[/list]

Testiranje brzim testovima organizira Iskorak u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Testiranje je svaku srijedu i petak od 16:30 do 18:30 u LGBT Centru Zagreb, Petrinjska 27.

***Ne želim se testirati jer ...***

Za vrijeme Europskog tjedna testiranja na HIV dobili smo puno razloga zašto se osobe ne žele testirati. HIV u Hrvatskoj je u porastu među gej/bi muškarcima. U prosjeku svaki tjedan se otkriju 1-2 HIV pozitivna gej/bi dečka.

Ovo je 10 najčešćih odgovora koje smo dobili kada smo osobe pitali zašto se ne testiraju na HIV:

[list]1. Jer su moji partneri negativni. Znamo iz istraživanja provedenih u Zagrebu, da oko 50% HIV+ gej muškaraca ne zna da su pozitivni. Velika je šansa da tvoji partneri neće znati da imaju HIV. Svakako je dobro sa svima s kojima imaš seks razgovarati o HIV-u, pitati ih kada je bio zadnji test i koliko je partnera imao od tada. Ne zaboravi na period prozora kada test neće otkriti da je osoba pozitivna. U tim prvim tjednima od zaraze, HIV se najlakše prenosi.
2. Jer koristim kondom svaki put. Odlično! Kondomi su uspješan način zaštite od HIV-a i drugih spolno-prenosivih bolesti. Na žalost, oni nisu 100% zaštita, prijenos se može dogoditi zbog pucanja, skliznuća, ne korištenja od početka do kraja i slično. Zbog toga predlažemo gej/bi muškarcima testirati se bar jednom godišnje ako koriste kondome s novim partnerima, a ako ih ne koriste svaki puta, svakih 3-6 mjeseci.
3. Jer sam u vezi. Značajan broj gej/bi muškaraca zarazi se od primarnog partnera zato što s tim partnerom češće ne koriste kondome i s njim imaju više odnosa. Jedno istraživanje kaže da je 68% zaraza među gej/bi muškarcima od primarnog partnera. Dođi se testirati u paru u LGBT centru, to je jedan način da se bolje upoznate i izgradite kvalitetnu vezu.
4. Jer ne želim znati svoj HIV status. Još uvijek u Hrvatskoj HIV često otkrivamo u kasnim fazama bolesti kada je liječenje kompliciranije. Osobe kojima se HIV otkrije dovoljno rano, žive normalan životni vijek uz terapiju koja je dostupna svima. Druga korist ranog otkrivanja HIV-a je postizanja niske količine virusa u krvi, što gotovo isključuje mogućnost prijenosa HIV-a na druge osobe. Većina zaraza HIV-om dolazi od onih koji ne znaju da su HIV pozitivni, tj. nisu se još testirali. Osobe koje imaju nedektibilnu količinu virusa gotovo pa ne mogu prenijeti HIV.
5. Jer nemam vremena. Test koji koristimo daje rezultat u 60 sekundi. LGBT centar Zagreb je u samom centru grada. Najčešće se ne čeka duže od 15-ak minuta.
6. Jer test boli. Radi se o uzimanju malo krvi iz prsta. Koristimo automatske lancete pa se igla uopće i ne vidi. Osobe koje su bile u strahu da će vrištati od boli rekle su: Ništa ne boli!.
7. Jer će ljudi vidjeti da sam se testirao/la. To je zapravo odlična stvar! Na taj način pokazuješ da se brineš o sebi i zdravlju tvojih partnera.
8. Jer me strah testiranja. Strah je emocija koja nas upozorava na opasnost. Testiranje je za mnoge stresno, no prednosti testiranja su znatno veće nego opasnosti od izbjegavanja testiranja. U LGBT centru imamo vršnjačke savjetnike i doktore koji će ti pomoći da tvoje testiranje prođe što ugodnije. "*Hrabrost nije odsustvo straha, već prosudba da je nešto drugo važnije od straha." (Ambrose Redmoon).
9. Jer se sigurno nisam zarazio/la. Značajan broj osoba koje budu pozitivne budu iznenađene rezultatom testa. Jednostavno, nisu očekivali pozitivan rezultat. U nekim slučajevima radi se i o samo jednom odnosu. Na žalost, kako je HIV sve češći među gej/bi muškarcima, dosta je lako doći u kontakt s virusom i zaraziti se. Testiraj se barem jednom godišnje zbog sebe i drugih.
10. Jer se nisam nikada seksao / nisam injektirao drogu. OK. OK. Kad se kreneš seksati dođi nam na test. ;)[/list]

.
.
.

Iskustva testiranih do sada:
-
Meni je odlična bila doktorica, stvarno je ugodna.
-
Ekipa za testiranje je tako cool. Full su zabavni.
-
Doktor koji mi je danas uzeo tih par kapljica krvi je pravi šećer, mljac.
-
Ništa ne boli.
-
Sve pohvale radnoj ekipi! Ljubazni, fini, pažljivi, uslužni, sve naj, naj... da je barem više ovakvih osoba. Bio sam ugodno iznenađen. Samo tako nastavite.*

Brzo HIV testiranje u LGBT Centru u 60 sekundi

Za cijeli članak i komentare trebaš se prijaviti. Nemaš račun? Registriraj se.