Zdravlje

:):D:o;):(:Po:):aneurizma::angel::bye::cool::cut::lol::lukavi::nezna::roll::wow::yes::^^::2c::abd::alexis::angelbad::aparatic::arap::assimilate:
:astral::athe::auto::avion::baby::backstab::bagonhead::balerina::barfy::bear::bedfuck::beer::beljise::bicikl::biggrin::bih::bite::bless::blindfold:
Zeus
Zeus
u Zdravlje

Brzo HIV testiranje u LGBT Centru u 60 sekundi

via Iskorak

Ažuriraj svoj HIV i sifilis status svaku srijedu i petak / od 16:30 do 18:30 u Petrinjskoj 27.

Testiranje na HIV i sifilis provodi se brzim testovima. Testiranju prethodi kratki razgovor s liječnikom koji će objasniti cijeli postupak testiranja i odgovoriti na tvoja pitanja o spolnom zdravlju. Uzorak se uzima bezbolnom metodom iz jagodice prsta (vrh prsta) te se rezultat očitava nakon samo 60 sekundi.

Testiranje je anonimno, povjerljivo i besplatno. Nisu potrebni nikakvi dokumenti, osobni podaci ni uputnica. Testiranje se održava u posebnoj prostoriji u LGBT Centru u kojoj je osigurana privatnost. Rezultati testiranja bit će poznati samo testiranoj osobi i liječniku.

Rezultati testa su pouzdani. Rezultat može biti reaktivan ili nereaktivan.

 • Ako je rezultat testa nereaktivan znači da testom nisu utvrđena protutijela na HIV, odnosno protutijela na sifilis. Ukoliko je osoba koja se testira bila u situaciji kada se mogla zaraziti HIV-om u zadnja 3 mjeseca, potrebno je ponoviti test 3 mjeseca nakon trenutka mogućeg zaražavanja.
 • Ako je rezultat testa reaktivan na HIV, znači da je ovim testom utvrđeno prisustvo protutijela na HIV u krvi. Osoba će biti upućena na dodatni test iz krvi kako bi se mogao odrediti konačni HIV status.
 • Ako je rezultat testa reaktivan na sifilis, znači da je ovim testom utvrđeno prisustvo protutijela na sifilis u krvi. To može značiti ranije izliječenu infekciju sifilisa ili novu infekciju. Liječnik/savjetnik će izdati uputnicu za daljnju obradu ukoliko je potrebno.

Testiranje brzim testovima organizira Iskorak u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Testiranje je svaku srijedu i petak od 16:30 do 18:30 u LGBT Centru Zagreb, Petrinjska 27.

Ne želim se testirati jer ...

Za vrijeme Europskog tjedna testiranja na HIV dobili smo puno razloga zašto se osobe ne žele testirati. HIV u Hrvatskoj je u porastu među gej/bi muškarcima. U prosjeku svaki tjedan se otkriju 1-2 HIV pozitivna gej/bi dečka.

Ovo je 10 najčešćih odgovora koje smo dobili kada smo osobe pitali zašto se ne testiraju na HIV:

 • 1. Jer su moji partneri negativni. Znamo iz istraživanja provedenih u Zagrebu, da oko 50% HIV+ gej muškaraca ne zna da su pozitivni. Velika je šansa da tvoji partneri neće znati da imaju HIV. Svakako je dobro sa svima s kojima imaš seks razgovarati o HIV-u, pitati ih kada je bio zadnji test i koliko je partnera imao od tada. Ne zaboravi na period prozora kada test neće otkriti da je osoba pozitivna. U tim prvim tjednima od zaraze, HIV se najlakše prenosi.
 • 2. Jer koristim kondom svaki put. Odlično! Kondomi su uspješan način zaštite od HIV-a i drugih spolno-prenosivih bolesti. Na žalost, oni nisu 100% zaštita, prijenos se može dogoditi zbog pucanja, skliznuća, ne korištenja od početka do kraja i slično. Zbog toga predlažemo gej/bi muškarcima testirati se bar jednom godišnje ako koriste kondome s novim partnerima, a ako ih ne koriste svaki puta, svakih 3-6 mjeseci.
 • 3. Jer sam u vezi. Značajan broj gej/bi muškaraca zarazi se od primarnog partnera zato što s tim partnerom češće ne koriste kondome i s njim imaju više odnosa. Jedno istraživanje kaže da je 68% zaraza među gej/bi muškarcima od primarnog partnera. Dođi se testirati u paru u LGBT centru, to je jedan način da se bolje upoznate i izgradite kvalitetnu vezu.
 • 4. Jer ne želim znati svoj HIV status. Još uvijek u Hrvatskoj HIV često otkrivamo u kasnim fazama bolesti kada je liječenje kompliciranije. Osobe kojima se HIV otkrije dovoljno rano, žive normalan životni vijek uz terapiju koja je dostupna svima. Druga korist ranog otkrivanja HIV-a je postizanja niske količine virusa u krvi, što gotovo isključuje mogućnost prijenosa HIV-a na druge osobe. Većina zaraza HIV-om dolazi od onih koji ne znaju da su HIV pozitivni, tj. nisu se još testirali. Osobe koje imaju nedektibilnu količinu virusa gotovo pa ne mogu prenijeti HIV.
 • 5. Jer nemam vremena. Test koji koristimo daje rezultat u 60 sekundi. LGBT centar Zagreb je u samom centru grada. Najčešće se ne čeka duže od 15-ak minuta.
 • 6. Jer test boli. Radi se o uzimanju malo krvi iz prsta. Koristimo automatske lancete pa se igla uopće i ne vidi. Osobe koje su bile u strahu da će vrištati od boli rekle su: Ništa ne boli!.
 • 7. Jer će ljudi vidjeti da sam se testirao/la. To je zapravo odlična stvar! Na taj način pokazuješ da se brineš o sebi i zdravlju tvojih partnera.
 • 8. Jer me strah testiranja. Strah je emocija koja nas upozorava na opasnost. Testiranje je za mnoge stresno, no prednosti testiranja su znatno veće nego opasnosti od izbjegavanja testiranja. U LGBT centru imamo vršnjačke savjetnike i doktore koji će ti pomoći da tvoje testiranje prođe što ugodnije. "Hrabrost nije odsustvo straha, već prosudba da je nešto drugo važnije od straha." (Ambrose Redmoon).
 • 9. Jer se sigurno nisam zarazio/la. Značajan broj osoba koje budu pozitivne budu iznenađene rezultatom testa. Jednostavno, nisu očekivali pozitivan rezultat. U nekim slučajevima radi se i o samo jednom odnosu. Na žalost, kako je HIV sve češći među gej/bi muškarcima, dosta je lako doći u kontakt s virusom i zaraziti se. Testiraj se barem jednom godišnje zbog sebe i drugih.
 • 10. Jer se nisam nikada seksao / nisam injektirao drogu. OK. OK. Kad se kreneš seksati dođi nam na test. ;)

.
.
.

Iskustva testiranih do sada:
- Meni je odlična bila doktorica, stvarno je ugodna.
- Ekipa za testiranje je tako cool. Full su zabavni.
- Doktor koji mi je danas uzeo tih par kapljica krvi je pravi šećer, mljac.
- Ništa ne boli.
- Sve pohvale radnoj ekipi! Ljubazni, fini, pažljivi, uslužni, sve naj, naj... da je barem više ovakvih osoba. Bio sam ugodno iznenađen. Samo tako nastavite.

Brzo HIV testiranje u LGBT Centru u 60 sekundi

Za cijeli članak i komentare trebaš se prijaviti. Nemaš račun? Registriraj se.